Senarai Pelepasan Cukai 2021 dan Cara Isi E-Filing 2022

Kali terakhir diperbaharui Dec 21, 2022 oleh Hariz Hafiz
Senarai Pelepasan Cukai 2021 dan Cara Isi E-Filing 2022

Mungkin tahun-tahun sebelum ini anda tidak pernah menuntut pelepasan cukai bila mahu bayar cukai. Dengan pelepasan cukai, anda boleh dapat pulangan kewangan yang maksimum untuk tahun ini. Jadi, bagaimana nak tuntut pelepasan cukai? Dalam artikel ini, Qoala akan memberikan senarai pelepasan cukai yang anda mungkin boleh claim. Selain itu, artikel ini juga berkongsikan cara mengisi e-Filing untuk panduan anda. Teruskan membaca!

Siapa yang Kena Bayar Cukai Pendapatan?

Cukai pendapatan ini merupakan cukai tahunan yang perlu dijelaskan untuk disumbangkan kepada negara. Menurut LHDN, individu yang mempunyai pendapatan tahunan melebihi RM34,000 selepas potongan KWSP (atau pendapatan bulanan kasar sebanyak RM2,833.33 selepas potongan KWSP) perlu mambayar cukai tahunan. 

Sesiapa yang layak untuk membayar cukai tetapi gagal berbuat demikian, boleh dikenakan tindakan undang-undang. Anda kena pastikan yang anda menjalankan tanggungjawab anda dengan mengisytiharkan pendapatan anda. Berikut merupakan antara jenis cukai pendapatan yang dikenakan:

 • Pendapatan diperoleh dari perniagaan atau profesion
 • Dividen
 • Diskaun
 • Royalti
 • Pencen
 • Sewa

Dan bercakap tentang hal ini, apa-apa pendapatan yang anda perolehi di luar Malaysia tidak akan dikenakan cukai. Anda hanya perlu mengisytiharkan semua jenis pendapatan termasuk kerja sambilan atau kerja freelance yang anda perolehi di Malaysia.

Maksud Pelepasan Cukai

Jadi, apa itu pelepasan cukai? Pelepasan cukai bermaksud pengurangan sejumlah wang yang dikeluarkan pada tahun taksiran berkenaan, daripada jumlah pendapatan tahunan. Contohnya, terdapat perbelanjaan-perbelanjaan tertentu yang anda lakukan yang boleh ditolak daripada jumlah pendapatan tahunan. Ini bermakna jumlah cukai pendapatan anda boleh dikurangkan sebab anda ada membuat perbelanjaan yang boleh dikecualikan cukai.

Dalam bahasa yang mudah, sesiapa yang dapat pelepasan cukai, jumlah cukai pendapatannya akan berkurang. Ini bermakna mereka dapat jimat sejumlah wang yang besar. Pada dasarnya, terdapat tiga kumpulan utama warganegara Malaysia yang boleh membuat tuntutan pelepasan/rebat cukai:

 • Individu berstatus bujang
 • Pasangan berkahwin dan mempunyai ibu bapa sebagai tanggungan
 • Mereka yang mempunyai anak

e-filing LHDN

Cara Isi e-Filing 2022 yang Anda Perlu Tahu

E-Filing oleh LHDN ini merupakan platform untuk anda mengisi maklumat yang berkaitan dengan pencukaian. Sebagai pembayar cukai, anda perlu kemukakan Borang Nyata Tahun Saraan 2021 dan Tahun Taksiran 2021 cukai melalui sistem e-Filing. Tarikh isi e-Filing bermula pada 1 Mac 2022 dan untuk tarikh akhir e-Filing 2022 adalah pada 30 April 2022.

Berikt adalah 6 langkah isi e-filing untuk panduan anda:

1. Layari Website ezHasil dan Login e-Filing

Sebelum anda login untuk kali yang pertama ke sistem e-Filing, anda perlu mendapatkan nombor PIN terlebih dahulu dengan membuat permohonan nombor pin e-filing. Anda boleh melakukannya secara online melalui Borang Maklum Balas di portal rasmi HASiL atau klik “Login Kali Pertama” di laman web ezHasil dan ikuti arahan yang seterusnya. Selain itu, anda juga boleh melakukannya secara fizikal dengan pergi ke kaunter cawangan LHDN.

Selepas anda dah dapat nombor pin e-Filing, anda perlu:

 • Login ke website ezHasil dengan klik “Login Kali Pertama”
 • Masukkan nombor pin dan nombor kad pengenalan anda dan klik “Hantar”
 • Pergi pada bahagian “e-Filing” dan klik “e-BE Tahun Taksiran 2021”
 • Pada bahagia e-Borang, klik “Tahun Taksiran” dan pilih tahun 2021

2. Isikan Maklumat Diri Anda dan juga Pasangan

Sekiranya anda dah berkahwin, anda boleh isi maklumat diri dan juga pasangan. Namun begitu, jikalau pasangan anda juga bekerja, sangat disyorkan untuk buat berasingan kerana ada beza yang ketara seperti tax relief yang banyak boleh anda manfaatkan.

Pada bahagian ini, anda perlu:

 • Isi semua butiran diri  seperti nama, nombor cukai pendapatan dan sebagainya
 • Untuk anda yang mempunyai pasangan. Pada bahagian “Jenis Taksiran”, pilih sama ada untuk melakukan e-Filing berasingan atau bersama

3. Isi Bahagian Profil Lain dan Buat Tuntutan Insentif (Sekiranya Ada)

Selalunya, expatriate yang cukainya ditanggung oleh majikan. Anda boleh rujuk borang EA. Sekiranya anda mahu mengisi bahagian ini, anda perlu:

 • Pada bahagian “Profil Lain”, isi butiran seperti nombor telefon, nombor majikan, cukai ditanggung majikan
 • Pada bahagian “Tuntutan Insentif”,  rujuk “Lampiran” sebelum mengisi butiran seperti “Jenis Insentif”, “Kod Tuntutan” dan sebagainya

4. Isi Jumlah Pendapatan Anda 

Di sinilah anda mengisytiharkan semua pendapatan yang anda perolehi pada tahun lepas. Anda perlu:

 • Dalam ruangan “Pendapatan berkanun penggajian”, masukkan jumlah pendapatan yang anda terima daripada syarikat anda selepas potongan KWSP
 • Sekiranya anda telah bekerja untuk lebih daripada satu majikan, masukkan bilangan syarikat yang anda pernah bekerja pada bahagian “Bilangan penggajian”
 • Masukkan juga pendapatan-pendapatan lain seperti Bonusside income, rumah sewa dan sebagainya

5. Claim Pelepasan Cukai

Pada bahagian ini, anda boleh menuntut pelepasan dan pengecualian cukai. Anda boleh merujuk bahagian itu untuk melihat perkara yang boleh anda tuntut. Anda boleh isi bahagian:

 • Individu dan saudara tanggungan
 • Yuran pengajian (Sendiri)
 • Gaya hidup

Maklumat lebih lanjut akan dikongsikan dengan lebih terperinci pada bahagian seterusnya dalam artikel ini.

6. Dapat Rumusan dan klik “Tandatangan & hantar” 

Anda akan dilampirkan dengan rumusan jumlah pendapatan yang anda isytiharkan, semua pelepasan dan pengecualian yang anda tuntut dan jumlah cukai yang akan anda bayar.

Anda akan tahu berapa peratus anda dikenakan cukai. Kemudian, anda hanya perlu klik ‘Seterusnya’ selepas mengesahkan butiran.

Setelah anda dah pastikan semua maklumat yang anda masukkan adalah betul, klik ‘Tandatangan dan Hantar’. Anda boleh memuat turun salinan e-Borang anda untuk simpanan anda.

Senarai Pelepasan Cukai 2021 untuk E-Filing 2022

Okay, sekarang jom tengok senarai pelepasan cukai 2021 untuk e-filing 2022 untuk anda tuntut! Sila ambil perhatian bahawa anda boleh menuntut perkara di bawah untuk perbelanjaan yang dibuat pada atau sebelum 31 Disember 2021 sahaja. Berikut adalah infografik dari LHDN untuk rujukan anda:

pelepasan cukai
Foto Kredit: LHDN

Pada bahagian ini, Qoala akan menerangkan dengan lebih lanjut sebahagian pelepasan cukai 2021. Jom sama-sama kita tengok:

1. Insurans Hayat

Pertama dalam senarai adalah insurans hayat. Siapa yang boleh menuntut? Sekiranya anda merupakan pekerja sektor swasta dan penjawat awam yang tak ada pencen, anda layak mendapat pelepasan cukai RM3,000 untuk insurans hayat dan RM4,000 untuk KWSP. Selain itu, penjawat awam yang ada pencen juga layak untuk menuntut pelepasan cukai sehingga RM7,000 untuk premium insurans hayat.

2. Pendidikan dan Perubatan

Anda ada tak pelan insurans pendidikan dan insurans perubatan? Kalau ada, anda memang bernasib baik sebab selain insurans hayat, anda boleh menuntut pelepasan cukai sehingga RM3,000 ke atas premium yang dibayar untuk pelan insurans pendidikan dan insurans perubatan.  Bukan insurans untuk diri sendiri je tau, insurans pasangan dan anak anda pun boleh.

3. Skim Persaraan Swasta (PRS)

Selain caruman wajib Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), anda boleh merancang kewangan persaraan dengan Skim Persaraan Swasta (PRS). PRS ini merupakan skim simpanan pelaburan jangka panjang untuk membantu anda dari segi kewangan selepas bersara nanti. Sekiranya anda ada PRS, anda layak mendapat pelepasan cukai sehingga RM3,000 apabila memfailkan cukai tahun depan.

cara isi e-filing

4. Yuran Pengajian

Bagi anda yang menyambung pengajian dengan membayar yuran sendiri di institusi pengajian tinggi yang diiktiraf, anda boleh menuntut pelepasan cukai sehingga RM7,000!  Jika anda mengambil ijazah Sarjana atau Kedoktoran, maka mana-mana kursus pengajian layak mendapat pelepasan cukai ini. 

5. Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN)

SSPN ini merupakan pelan simpanan yang disokong kerajaan untuk menggalakkan ibu bapa melabur dalam pendidikan tinggi anak-anak. Kalau anda mempunyai anak dan melabur dengan SSPN, anda boleh dapat pelepasan cukai sehingga RM8,000 untuk deposit bersih tahunan mereka. Setakat ini, kadar dividen atau pulangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah direkodkan pada kira-kira 4%.

6. Perbelanjaan Rawatan Perubatan

Anda juga boleh menuntut pelepasan cukai sehingga RM8,000 untuk perbelanjaan perubatan yang telah digunakan untuk diri sendiri, pasangan dan anak-anak. Namun, terdapat beberapa kriteria yang anda kena penuhi untuk layak menuntut.

Pertama, jumlah tersebut terpakai untuk perbelanjaan perubatan untuk penyakit serius yang terpilih untuk diri sendiri, pasangan atau anak. Kos perubatan untuk rawatan kesuburan untuk diri sendiri atau pasangan juga termasuk. Kedua, perbelanjaan pemeriksaan kesihatan diri sendiri, pasangan dan anak juga membolehkan anda untuk layak mendapat pelepasan cukai tetapi sehingga RM1,000 sahaja.

Selain itu, di bawah pakej rangsangan Permai oleh Kerajaan, perbelanjaan perubatan seperti pneumokokal, influenza dan COVID-19 juga boleh menuntut pelepasn cukai. Pelepasan cukai itu diberi ke atas perbelanjaan vaksinasi bagi diri sendiri, pasangan dan anak-anak terhad kepada RM1,000.

e-filing 2022

7. Pelepasan Cukai Gaya Hidup LHDN

Untuk YA2021, anda dibenarkan menuntut pelepasan cukai sehingga RM5,000 di bawah kategori ini (bukan RM2,500 biasa yang diperuntukkan pada tahun-tahun sebelumnya), tetapi terdapat syarat untuknya. RM2,500 pertama daripada jumlah itu boleh dituntut untuk pembelian peralatan gaya hidup untuk kegunaan peribadi oleh anda dan keluarga anda, termasuk:

 • Bahan bacaan seperti buku, jurnal, majalah, akhbar bercetak dan penerbitan lain (tidak termasuk e-akhbar)
 • Keahlian gim dan pembelian peralatan sukan
 • Yuran langganan Internet
 • Komputer peribadi, komputer riba, telefon pintar atau tablet

Sementara itu, baki RM2,500 hanya boleh dituntut untuk pembelian gajet teknologi seperti komputer riba, telefon pintar dan tablet yang dibuat antara 1 Jun hingga 31 Disember 2021.

8. Pelancongan Tempatan 

Melancong dalam negara pun boleh dapat pelepasan cukai tau! Anda boleh menuntut sehingga RM 1,000 untuk perbelanjaan perjalanan domestik jika anda menginap di penginapan berdaftar atau membeli bayaran masuk ke tempat pelancongan berdaftar.  Skim ini telah dilancarkan di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi 2020 dan sejak itu telah dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021 juga. 

Baru-baru ini, di bawah Bajet 2022, pelepasan cukai khas ini juga telah dilanjutkan lagi untuk YA2022.

Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Selepas ini, anda boleh lah jimat duit lebih sikit dengan memanfaatkan pelepasan cukai yang anda layak tuntut. Perlu diingatkan senarai ini mungkin akan berubah-ubah dari tahun ke tahun. Jadi, sebelum anda menjelaskan cukai pendapatan anda tahun depan, pastikan anda tahu senarai pelepasan cukai 2022 pula.

Diharapkan senarai yang Qoala telah kongsikan dalam artikel ini akan dapat membantu anda untuk menguruskan kewangan dengan bijak. Kalau anda tengah cari insurans kereta terbaik, anda boleh dapatkan di Qoala dengan harga yang sangat berpatutan. Dapatkan insurans kereta anda di Qoala sekarang!

Kongsi:
About Writer
Hariz Hafiz
Berpengalaman menulis berita surat khabar serta artikel pemasaran, beliau kini mempunyai misi untuk membantu anda pelajari semua yang perlu anda tahu mengenai kewangan dan insurans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related by Category
Dimiliki oleh Qoala Technology Sdn Bhd © 2023 Pesan by Qoala Hak Cipta Terpelihara.
Malaysia Country +60

Lindung Diri dan Keluarga dengan Perlindungan Insurans Menyeluruh

X