6 Cara Check Saman Polis dan JPJ Secara Online

Kali terakhir diperbaharui Sep 9, 2022 oleh Hariz Hafiz
6 Cara Check Saman Polis dan JPJ Secara Online

Hampir semua urusan boleh dilakukan secara online sahaja pada zaman sekarang ini termasuklah check saman JPJ atau semak saman polis. Anda dah tak perlu lagi bersusah payah pergi ke pejabat atau membuat panggilan telefon seperti dulu-dulu hanya untuk cek saman dan membuat pembayaran saman. Anda hanya memerlukan telefon pintar dan internet, sangat mudah kan? Artikel ini akan berkongsikan enam cara menyemak saman anda secara online melalui portal JPJ, MyEG, MyBayar Saman dan banyak lagi.

Elakkan Nama Disenarai Hitam, 6 Cara Check Saman Online yang Anda Perlu Tahu

Kadang-kadang kita tak perasan yang kita dah kena saman sampailah bila kita nak renew insurans kereta. Sedar-sedar dah berbulan-bulan saman tertunggak. Selepas ini, anda boleh terus check saman anda secara online menerusi enam cara yang Qoala akan kongsikan dalam bahagian ini.

Sebelum itu, ketahui kesalahan-kesalahan jalan raya yang boleh menyebabkan anda disaman oleh pihak polis dan JPJ. Antara kesalahan jalan raya adalah seperti:

 • Lesen tamat tempoh
 • Tak letak kupon parking
 • Parking bertindih atau double park
 • Bawa kenderaan melebihi had laju
 • Menggunakan lorong kecemasan
 • Tak memasang tali pinggang keledar
 • Memandu dengan perlahan di lorong kanan
 • Bermain telefon semasa memandu
 • Road Tax tamat tempoh

Berikut merupakan enam cara semak saman secara online untuk anda pilih:

1. Check Saman JPJ

Melalui portal JPJ, anda boleh semak saman JPJ dengan merujuk rekod notis dan saman yang dikeluarkan ke atas kereta anda sekiranya anda telah melakukan kesalahan trafik. Selain semak saman JPJ di portal ini, anda juga boleh menyemak saman AES (Automated Enforcement System) atau Sistem Penguatkuasaan Jalan Raya Automatik.

Saman AES ini merupakan kesalahan yang dikesan oleh sistem pengesanan dan perakam kesalahan lalu lintas automatik. Contohnya, anda melakukan kesalahan tak mematuhi lampu isyarat atau memandu melebihi had laju di lebuhraya, sistem AES ini mampu menangkap kesalahan anda secara automatik.

Bagaimana Cara Semak Saman di Portal JPJ?

 • Pergi ke laman web JPJ dan klik pada bahagian “Semak Saman JPJ”
 • Anda perlu masukkan nombor kad pengenalan atau nombor pendaftaran kereta 
 • Selepas itu, anda perlu memilih jenis pengenalan diri seperti Orang Awam Malaysia (MyKad) dan sebagainya
 • Kemudian, semua maklumat berkaitan saman JPJ dan saman AES anda akan dipaparkan

Sekiranya anda mahu terus menyelesaikan pembayaran saman JPJ atau saman AES, anda boleh melakukannya secara online melalui perkhidmatan e-Services. Selain itu, anda juga boleh membuat pembayaran di mana-mana Pejabat JPJ Negeri atau mana-mana Cawangan JPJ.

2. MyEG Check Saman

Anda mungkin biasa dengan MyEG, sebuah portal sehenti yang menawarkan pelbagai perkhidmatan termasuklah  insurans kereta, perbaharui permit pembantu rumah, renew lesen memandu, renew roadtax kereta dan banyak lagi. Tahukah anda, portal MyEG juga membolehkan anda untuk cek saman secara online? Dengan hanya beberapa langkah mudah, anda boleh menggunakan portal ini untuk menyemak saman PDRM, JPJ, dan AES.

Bagaimana Cara Semak Saman di MyEG?

 • Pergi ke laman web MyEG
 • Jika anda belum mendaftar, anda perlu Daftar Masuk dulu. Selepas selesai pendaftaran, anda perlu Log Masuk atau Login 
 • Selepas itu, anda perlu pergi ke link e-Services untuk cek jenis saman seperti saman polis, JPJ atau lain-lain
 • Kemudian masukkan semua maklumat yang diperlukan dan klik butang “Semak” 
 • Anda akan mendapati semua maklumat berkaitan saman anda. Saman yang tertunggak akan dipaparkan untuk tindakan anda selanjutnya

3. MyBayar Saman Check

MyBayar Saman ini mempunyai sistem yang sangat mudah yang membolehkan anda mendaftar sama ada melalui laman web atau aplikasi. Portal check saman yang dilancarkan oleh PDRM ini memberi kemudahan membayar saman kepada orang ramai tanpa perlu beratur di mana-mana kaunter PDRM atau JPJ. Melalui Platform ini, anda boleh semak dan bayar saman polis dan JPJ secara online tanpa sebarang caj perkhidmatan. 

Bagaimana Cara Semak Saman di MyBayar Saman?

 • Pergi ke laman web MyBayar Saman dan daftar akaun MyBayar Saman
 • Anda perlu mengisi segala butiran seperti nombor kad pengenalan, nama penuh, alamat dan sebagainya untuk membuat pendaftaran MyBayar Saman
 • Selepas anda selesai mendaftar, log masuk atau login MyBayar Saman dengan user id anda
 • Butiran saman anda yang tertunggak akan dikemukakan untuk tindakan anda yang seterusnya

4. SSO PDRM Check Saman

SSO PDRM juga merupakan salah satu portal check saman dari PDRM. Apa yang membezakan SSO dari portal MyBayar Saman yang juga disediakan oleh PDRM adalah anda hanya boleh check saman yang dikenakan oleh pihak polis atau PDRM sahaja. Ini bermakna anda tak boleh check saman JPJ.

Bagaimana Cara Semak Saman di SSO PDRM?

 • Layari laman web SSO dan daftar akaun baharu 
 • Anda perlu mengisi segala butiran seperti nombor kad pengenalan, nama penuh, alamat dan sebagainya untuk membuat pendaftaran SSO PDRM
 • Selepas selesai mendaftar, anda perlu log masuk atau login SSO PDRM dengan  ID Pengguna anda
 • Klik “Search By” di bahagian dropdown menu dan klik “Status Saman”
 • Segala maklumat tentang bayaran saman anda yang tertunggak akan dipaparkan

5. RILEK Check Saman

RILEK merupakan singkatan untuk ‘Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan’. Laman web kendalian kerajaan ini adalah sebahagian daripada inisiatif kerajaan untuk menyediakan perkhidmatan elektronik kepada rakyat Malaysia. Dengan RILEK, anda bukan sahaja boleh check saman PDRM atau JPJ, anda juga boleh membuat semakan saman DBKL dan juga status insolvensi.

Bagaimana Cara Semak Saman di RILEK?

 • Layari laman web RILEK, dan daftar sebagai pengguna baharu RILEK
 • Seteleh selesai, log masuk atau login RILEK menggunakan ID Pengguna dan kata laluan anda
 • Selepas itu, klik pada menu “Search By” kemudian pilih semak saman dan isikan maklumat yang diperlukan
 • Anda akan dapat lihat maklumat tentang bayaran saman anda yang tertunggak akan dipaparkan

Yang menariknya tentang RILEK ini, anda boleh membuat pembayaran dan menjelaskan saman anda secara online menerusi perkhidmatan online banking di Malaysia seperti RHB, Maybank, CIMB dan lain-lain lagi.

6. Check Saman SMS

Anda juga boleh check saman JPJ atau semak saman polis melalui perkhidmatan Sistem Pesanan Ringkas (SMS). Perlu diingatkan, perkhidmatan SMS ini sedikit berbeza dengan portal semak saman yang telah dikongsikan di atas. Sekiranya anda memilih untuk cek saman polis melalui SMS, setiap SMS yang dihantar tertakluk pada caj perkhidmatan sebanyak 15 sen. 

Bagaimana Cara Semak Saman Melalui SMS?

Secara amnya, terdapat dua cara check saman melalui sms – cara cek saman guna IC, cek saman polis melalui no plat:

 • Cara cek saman polis SMS, anda perlu taip POLIS<jarak>SAMAN<jarak>Nombor Kad Pengenalan atau No Plat Kenderaan dan Hantar ke 15888 atau 32728
 • Cara cek saman JPJ SMS, anda perlu taip JPJ<jarak>SAMAN<jarak>Nombor Kad Pengenalan atau No Plat Kenderaan dan Hantar ke 15888

check saman

Apa Akan Jadi Kalau Anda Tak Bayar Saman? 

Anda mungkin tertanya-tanya apa akibatnya kalau tak bayar saman? Pertama sekali, kalau anda lambat menjelaskan saman, anda akan dikenakan kompaun dan jumlah kompaun biasanya bergantung pada seberapa cepat anda jelaskan kompaun tersebut. Konsepnya begini, lagi lambat anda bayar, lagi banyaklah amaun yang perlu dibayar kerana jumlahnya akan terus meningkat sehingga amaun maksimum. 

Untuk mengelakkan diri anda daripada dikompaun lebih tinggi, anda boleh menjelaskan bayaran saman dalam masa 1-15 hari untuk menikmati diskaun sehingga 50 peratus. Sekiranya anda bayar dalam tempoh 31-60 hari, anda perlu membayar amaun penuh.

Contohnya, anda dikenakan saman sebanyak RM150 apabila melakukan kesalahan memandu dengan lesen tamat tempoh. Sekiranya, anda membayar dalam tempoh satu hingga 15 hari, jumlah yang anda perlu bayar boleh dikurangkan sehingga 50 peratus iaitu sekitar RM70. Selepas tempoh 15 hari tamat dan anda masih belum menjelaskan saman tertunggak tersebut, jumlah tersebut akan meningkat sekitar RM110 hingga RM120. Selepas sebulan (dalam tempoh 31 hari sehingga 60 hari), anda perlu membayar jumlah yang penuh.

Kalau anda masih belum menjelaskan bayaran saman yang tertunggak, jangan terkejut jika anda menerima surat dari mahkamah yang menyeru anda masuk court. Bukan itu sahaja, segala dokumen berkaitan dengan kenderaan anda seperti lesen memandu dan cukai jalan kereta akan disenaraihitamkan. Banyak lagi akibat yang akan anda tanggung sekiranya lambat atau berdegil untuk membayar saman.

Oleh itu, sekali lagi Qoala nak nasihatkan supaya anda periksa saman anda dengan enam cara yang telah dikongsikan dalam artikel ini. Diharapkan perkongsian artikel kali ini akan memudahkan urusan berkaitan dengan saman. Anda pilih sahaja mana-mana portal yang anda rasa sesuai dengan anda. Jangan lupa check saman ya!

Sekiranya anda sedang mencari insurans kereta murah, layari laman web Qoala untuk nikmati tawaran insurans kereta terbaik di Malaysia. Selain itu, anda boleh dapatkan insurans motor terbaik, insurans kesihatan dan beberapa jenis insurans lain di platform insurans terbaik di Malaysia, Qoala.

Kongsi:
About Writer
Hariz Hafiz
Berpengalaman menulis berita surat khabar serta artikel pemasaran, beliau kini mempunyai misi untuk membantu anda pelajari semua yang perlu anda tahu mengenai kewangan dan insurans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related by Category
Dimiliki oleh Qoala Technology Sdn Bhd © 2023 Pesan by Qoala Hak Cipta Terpelihara.
Malaysia Country +60

Lindung Diri dan Keluarga dengan Perlindungan Insurans Menyeluruh

X