3 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang PCB LHDN

Kali terakhir diperbaharui Jul 6, 2022 oleh Hariz Hafiz
3 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang PCB LHDN

Pada setiap hujung bulan, anda akan terima slip gaji dan mendapati terdapat bahagian yang menyatakan ada potongan PCB LHDN daripada pendapatan bulanan anda. Secara asasnya, PCB atau Potongan Cukai Bulanan merupakan sejumlah wang yang dipotong daripada gaji pekerja secara bulanan kepada LHDN bagi tujuan pembayaran cukai pendapatan pekerja. Sebagai seorang pekerja di sektor swasta, anda perlu tahu sedikit sebanyak mengenai PCB. Sekiranya anda masih lagi kurang jelas mengenai PCB, panduan ini akan mengajar anda semua yang anda perlu tahu tentang Potongan Cukai Bulanan dan cara pengiraan PCB dilaksanakan.

Penting untuk Anda Tahu Tentang Potongan Cukai Bulanan (PCB LHDN)

Sebenarnya, ramai yang keliru apabila mereka menyangka bahawa cukai pendapatan telah pun diuruskan dengan potongan PCB daripada gaji mereka setiap bulan. Ini merupakan salah satu sebab utama terdapat segelintir orang yang hanya menyedari bahawa mereka masih berhutang atau ada tunggakan cukai berpuluh ribu ringgit apabila menerima notis daripada pihak LHDN. Ini akan menyebabkan mereka terpaksa membayar dalam amaun yang banyak dan terpaksa menggunakan duit simpanan sendiri seperti simpanan persaraan atau duit simpanan KWSP sendiri semata-mata untuk menjelaskan hutang cukai dengan pihak LHDN. Jika anda tidak mahu kes-kes sebegini berlaku kepada anda, penting untuk anda tahu tiga perkara ini mengenai PCB:

1. Apa itu PCB?

Maksud PCB atau Potongan Cukai Bulanan adalah potongan pendapatan saraan pekerja untuk bayaran cukai pendapatan tahun semasa. Ini bermakna majikan akan membuat penolakan sejumlah wang yang diperlukan daripada gaji anda untuk menjelaskan PCB anda setiap bulan. Pihak majikan wajib memotong PCB dari gaji anda dan anda akan boleh melihat jumlah potongan ini pada slip gaji anda.

Potongan ini bertujuan mengelakkan anda sebagai pekerja swasta terasa terbeban apabila perlu menjelaskan amaun cukai tahunan yang besar secara sekaligus. Anda boleh menganggap PCB ini sebagai satu skim bayaran cukai tahunan anda secara in advance atau bayar secara ansuran. Namun begitu, perlu diingatkan, anda harus memastikan anda isi e-filing apabila tiba musim membayar cukai. Dengan cara ini, anda akan dapat kenal pasti sama ada terdapat lebihan bayaran atau bayaran cukai tidak mencukupi dengan pihak LHDN.

Adakah anda terus akan dikenakan potongan ini sebaik sahaja anda mula bekerja? Tidak semestinya kerana gaji anda harus melebihi syarat yang telah ditetapkan. Berikut merupakan jumlah gaji minimum yang layak dikenakan PCB:

 1. Individu Bujang – RM2,851 selepas penolakan KWSP
 2. Individu yang Sudah Berkahwin dan Pasangan Tidak Bekerja- RM3,851 selepas penolakan KWSP

2. Bagaimanakah Cara Pengiraan PCB LHDN Ditentukan?

Bagaimana pula dengan penentuan amaun Potongan Cukai Berjadual? PCB yang dibayar kepada LHDN ditentukan dengan mengambil kira beberapa elemen lain seperti:

 1. Status pekerjaan pasangan
 2. Bilangan anak dan tanggungan
 3. Caruman KWSP
 4. Potongan-potongan cukai

Secara asasnya, majikan anda akan mengira pendapatan bercukai tahunan anda dengan mengambil jumlah pendapatan tahunan anda dan menolak sebarang pelepasan atau potongan cukai yang anda layak untuk tuntut. Jumlah cukai tahunan anda kemudiannya akan dikira mengikut kadar cukai untuk tahun cukai semasa. Jumlah ini kemudiannya akan dibahagikan dengan 12 untuk mendapatkan angka bulanan bagi potongan PCB.

 1. Kira pendapatan bercukai tahunan: Jumlah pendapatan tahunan – pelepasan dan potongan cukai layak
 2. Kira cukai tahunan berdasarkan pendapatan bercukai dan kadar cukai semasa
 3. Kira PCB bulanan dengan membahagikan cukai tahunan dengan 12 bulan

Contoh Pengiraan Mengikut Jadual PCB

Amaun Potongan Cukai Bulanan anda ditentukan oleh Jadual PCB. Contohnya, Ali mempunyai gaji bulanan sebanyak RM5,010 dan berstatus bujang. Berdasarkan Jadual Potongan Cukai Bulanan, jumlah PCB yang akan dipotong daripada gaji Ali adalah sebanyak RM163.75.

3. Cara Majikan Menjelaskan PCB, Bayar PCB Online

Untuk rujukan pihak majikan, semua cek, wang pos, kiriman wang hendaklah dibuat kepada Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri. Terdapat beberapa cara bayar PCB online. Bayaran hendaklah dibuat bersama dengan penyerahan CP39. Berikut merupakan cara bayar Potongan Cukai Berjadual bagi pihak majikan.

1. Kemudahan e-PCB atau e-Data LHDN

Majikan juga boleh menggunakan kemudahan e-PCB atau e-Data PCB untuk tujuan penyerahan CP39. Pembayaran PCB kepada LHDN boleh dilakukan melaui FPX melalui salah satu bank berikut:

    1. Bank Islam
    2. Public Bank
    3. RHB Bank
    4. AmBank
    5. Maybank
    6. Hong Leong Bank
    7. CIMB Bank

2. Kaunter LHDN

Majikan boleh membuat pembayaran PCB di kaunter pembayaran LHDN dalam bentuk cek, wang, pemindahan wang dan draf bank.

3. Kaunter Bank

Bayaran dalam bentuk tunai atau cek bersama dengan borang CP39 dalam format disket di kaunter boleh dibuat di bank berikut:

    1. Public Bank
    2. CIMB Bank

4. Pos Malaysia

Majikan juga boleh membuat pembayaran secara tunai bersama dengan borang CP39 dalam format disket di kaunter Pos Malaysia.

5. Perbankan Internet

Beberapa bank menawarkan servis pembayaran secara pukal. Segala proses biasanya dijalankan secara di dalam talian. Hubungi bank anda untuk maklumat lanjut. Sekiranya anda melakukan caruman melalui perbankan dalam talian, tidak perlu menyerahkan borang CP39 di mana-mana kaunter.

jadual pcb 2021

Pastikan Majikan Anda Menjalankan Tanggungjawab Bayar PCB LHDN

Majikan yang gagal menjelaskan Potongan Cukai Bulanan boleh dikenakan tindakan yang tegas seperti dikenakan kompaun minimum iaitu RM200 dan tidak lebih daripada RM20,000 atau sehingga enam bulan penjara atau dalam situasi-situasi tertentu, kedua-duanya sekali. Bukan itu sahaja, majikan tidak memotong bayaran atau menolak pembayaran PCB kepada LHDN juga boleh didakwa di mahkamah sivil.

Memandangkan objektif PCB adalah untuk mengurangkan beban anda dengan membuat pembayaran cukai bulanan terlebih dahulu kepada LHDN, anda masih perlu mengira pendapatan yang diperoleh dan cukai sebenar yang perlu dibayar apabila menjelaskan cukai tahunan anda nanti. Oleh sebab itu, jika anda mendapati potongan PCB tidak termasuk dalam slip gaji anda, anda disarankan untuk melaporkan kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

Sekiranya anda sedang mencari insurans motor murah, anda boleh dapatkannya di Qoala. Selain insurans motor, Qoala juga menawarkan jenis insurans lain antaranya insurans kereta terbaik dan juga insurans rumah.

Kongsi:
About Writer
Hariz Hafiz
Berpengalaman menulis berita surat khabar serta artikel pemasaran, beliau kini mempunyai misi untuk membantu anda pelajari semua yang perlu anda tahu mengenai kewangan dan insurans.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related by Category
Dimiliki oleh Qoala Technology Sdn Bhd © 2023 Pesan by Qoala Hak Cipta Terpelihara.
Malaysia Country +60

Lindung Diri dan Keluarga dengan Perlindungan Insurans Menyeluruh

X