3 Medium Efektif Untuk Caruman KWSP Sendiri

Kali terakhir diperbaharui Aug 18, 2023 oleh Shafiq Wahab
3 Medium Efektif Untuk Caruman KWSP Sendiri

Caruman KWSP sendiri adalah inisiatif yang lebih daripada sekadar menyumbang untuk dana persaraan – ia adalah satu cara untuk menjamin kesejahteraan kewangan anda. Bayangkan anda mempunyai hak untuk membentuk nasib kewangan anda, menjamin masa persaraan yang aman dan sejahtera.

Selain itu, caruman KWSP sendiri ini adalah tabungan anda dan membuka jalan ke masa depan kewangan yang lebih cerah untuk bebas kewangan. Walaupun caruman KWSP yang dibuat oleh majikan adalah penting, caruman sendiri memberikan lapisan potensi, fleksibiliti dan kawalan tambahan.

Kenali Apa Itu Caruman KWSP Sendiri

Dalam artikel ini, kita akan ketahui tiga cara yang sangat berkesan untuk caruman KWSP sendiri yang setiap pekerja perlu tahu. Sama ada anda seorang pencarum KWSP yang berpengalaman atau baru sahaja mengenali konsep ini, panduan ini akan beri anda pengetahuan dan pendapat yang diperlukan untuk membuat keputusan yang bijaksana tentang caruman KWSP sendiri.

Terdapat tiga sumbangan sukarela yang kini ditawarkan oleh KWSP iaitu Caruman KWSP Sendiri, i-Saraan, dan Tambahan Simpanan Akaun 1 KWSP.

Jadi, jika anda berminat untuk mengambil alih kawalan masa depan kewangan anda dan mengoptimumkan simpanan KWSP anda, mari kita teliti tiga cara berkesan yang perlu anda ketahui untuk Caruman KWSP sendiri.

1. Caruman KWSP Sendiri

Caruman KWSP melampaui keperluan wajib yang dinyatakan dalam Akta KWSP 1991. Oleh itu, dorongan diberikan kepada individu yang tidak tercakup oleh Akta untuk secara sukarela untuk membuat caruman ke dalam KWSP. Bagi pekerja yang mempunyai pendapatan sendiri seperti pekerja sendiri, anda dialu-alukan untuk membuat caruman sendiri ke dalam KWSP melalui cara ini. Namun, bagi pekerja yang bergaji, anda juga boleh membuat caruman tambahan untuk merancang persaraan yang lebih baik di masa depan.

Syarat Kelayakan

Berikut adalah syarat kelayakan untuk memohon Caruman Sendiri KWSP:

 • Warganegara Malaysia / Penduduk Tetap;
 • Ahli KWSP yang berdaftar;
 • Berumur di bawah 75 tahun.

Caruman Sendiri KWSP di Malaysia

2. EPF i-Saraan

Inisiatif kedua yang diperkenalkan pada tahun 2021 adalah i-Saraan. Individu yang bekerja sendiri tanpa pendapatan yang stabil dan pekerja dalam gig economy memiliki peluang untuk mendapatkan insentif kerajaan eksklusif bagi tujuan persaraan, asalkan mereka memenuhi kriteria yang ditetapkan.

Syarat Kelayakan

Berikut adalah syarat kelayakan untuk memohon i-Saraan KWSP:

 • Warganegara Malaysia;
 • Ahli KWSP yang berdaftar;
 • Berumur di bawah 60 tahun;
 • Individu yang bekerja sendiri (Individu yang memperoleh pendapatan dari kerja sendiri dan tidak memegang status pekerjaan);
 • Memilih untuk menyumbang di bawah i-Saraan (untuk mereka yang telah mengemukakan Borang KWSP 16G (M));
 • Ahli berdaftar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja Kasih Suri Keluarga Malaysia (i-Suri) dikehendaki mendaftar i-Saraan untuk layak menerima insentif khas i-Saraan, tertakluk kepada terma dan syarat yang ditetapkan.

Pendaftaran I-Saraan

Jika anda berminat, anda boleh mendaftar i-Saraan KWSP melalui pilihan-pilihan di bawah ini:

1. Laman Web

Anda boleh mendaftar secara dalam talian di Pendaftaran i-Saraan dalam Talian.

2. Kaunter KWSP

Anda boleh mengemukakan Borang Permohonan Sumbangan Sukarela i-Saraan dan membawa Mykad anda ke kaunter.

3. Terminal Perkhidmatan Sendiri (TPS)

Anda boleh memohon di lokasi TPS yang tersedia dan membawa Mykad anda bersama.

Manfaat

Terdapat banyak manfaat yang anda boleh peroleh melalui i-Saraan ini, iaitu anda akan menerima dividen tahunan, insentif khas iaitu 15 peratus daripada jumlah sumbangan sehingga maksimum RM300 pada tahun semasa, pelepasan cukai, dan manfaat kematian mengikut terma dan syarat yang diberikan.

3. Simpanan Tambahan Akaun 1 KWSP

Caruman sendiri KWSP yang lain yang boleh anda lakukan ialah Caruman Simpanan Tambahan Akaun 1. Jika anda ingin meningkatkan keselamatan persaraan orang yang anda sayangi, anda boleh menggunakan kemudahan Caruman Simpanan Tambahan Akaun 1. Melalui inisiatif ini, pencarum (Topper) mempunyai pilihan untuk membuat caruman sukarela tambahan ke akaun KWSP penerima (ia boleh ibu bapa, pasangan, atau anak-anak).

Syarat Kelayakan

Berikut adalah syarat kelayakan untuk memohon Caruman Simpanan Tambahan Akaun 1:

Penerima Caruman Pencarum
 • Ahli KWSP
 • Berumur di bawah 60 tahun
 • Warganegara Malaysia dan Penduduk Tetap
 • Ahli atau bukan ahli KWSP
 • Sebelum membuat pembayaran, pemohon dikehendaki mendaftar sebagai pencarum peningkat simpanan/penerima simpanan dengan mengisi Borang Pencarum Simpanan Tambahan/Simpanan Penerima – KWSP 3B.

Pendaftaran Simpanan Tambahan Akaun 1

Untuk mendaftar inisiatif ini, anda perlu mengunjungi kaunter KWSP dan membawa dokumen-dokumen seperti MyKad, sijil kelahiran, sijil perkahwinan, dan Borang Pencarum Simpanan Tambahan/Simpanan Penerima – KWSP 3B.

 

caruman sendiri kwsp Malaysia

Kaedah Pembayaran Caruman Sendiri KWSP

Berkenaan had pembayaran, tiada had minimum, manakala had maksimum bagi jumlah Kumulatif Caruman Sendiri (Caruman Sendiri KWSP, Caruman i-Saraan dan Caruman Tambahan Simpanan Akaun 1) adalah RM100,000 setahun seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Berikut adalah kaedah saluran pembayaran yang boleh anda gunakan untuk menyumbang ke dalam Caruman Sendiri KWSP:

 Caruman KWSP Sendiri & i-Saraan KWSP  1. i-Akaun Aplikasi
 2. Perbankan Internet

Anda boleh membuat pembayaran elektronik terus kepada bank dibawah:

 • Alliance Bank
 • Bank Islam
 • Bank Muamalat
 • BSN
 • CIMB Bank
 • Hong Leong Bank
 • Kuwait Finance House
 • Maybank
 • MBSB
 • Public Bank
 • RHB Bank
 3. Ejen Bank Berdaftar

Anda boleh membuat bayaran tunai/bayaran elektronik melalui Bank Agent (EB) BSN.

 4. Kaunter Ejen Bank

Anda boleh membuat pembayaran elektronik terus kepada bank dibawah:

 • BSN
 • Maybank
 • Public Bank
 • RHB Bank – Hanya pembayaran melalui Kad Debit dan Penghantaran Debit sahaja diterima.

Di kaunter, anda perlu membuat pembayaran bersama Borang Bayaran Caruman Sendiri:

 5. EPF Counters

Anda boleh membuat bayaran tunai/bayaran elektronik di kaunter. Anda boleh membuat bayaran tunai (RM500 maksimum)/cek di semua kaunter KWSP Ibu Negeri termasuk KWSP Muar.

Di kaunter, anda perlu membuat pembayaran bersama Borang Bayaran Caruman Sendiri::

 6. Mobile Team (MT)/ Mobile Outreach Team (MOT)

Anda boleh membayar melalui kad debit tetapi had jumlah tertakluk kepada had transaksi kad debit pembayar dan had maksimum sumbangan sukarela adalah RM100,000 setahun. Walau bagaimanapun, anda perlu mengisi Borang KWSP 6A (DC) untuk pembayaran melalui kad debit.

Account 1 Top-Up EPF Savings 1. EPF Counters

Anda boleh membuat bayaran tunai/bayaran elektronik di kaunter. Anda boleh membuat bayaran tunai (RM500 maksimum)/cek di semua kaunter KWSP Ibu Negeri termasuk KWSP Muar.

Di kaunter, anda perlu membuat pembayaran bersama Borang Bayaran Caruman Sendiri untuk Akaun Simpanan 1 Tambahan – KWSP 3B (1)

Payment EPF Self Contribution

Caruman KWSP Sendiri: Gandakan Simpanan Anda

Oleh itu, caruman sendiri KWSP membolehkan anda mengawal masa depan kewangan anda dan meningkatkan simpanan persaraan anda. Dengan menyumbang secara sukarela ke dalam akaun KWSP anda, pekerja dapat menjamin kesejahteraan kewangan mereka dan menikmati manfaat cukai. Dengan tiga inisiatif caruman sendiri ini, anda pasti dapat melipatgandakan simpanan anda dengan menyesuaikan sumbangan anda berdasarkan matlamat kewangan dan keadaan anda.

Caruman sendiri KWSP membantu anda untuk membentuk masa depan kewangan anda, memberikan anda peluang untuk mengawal simpanan persaraan anda dan menikmati keamanan kewangan jangka panjang. Dengan memanfaatkan medium yang efektif yang telah dibincangkan, anda dapat membuat keputusan yang bijaksana dan memaksimumkan manfaat caruman sendiri KWSP. Mula bertindak hari ini dan jamin masa depan kewangan yang lebih cerah dengan caruman sendiri dalam KWSP.

Selain melipatgandakan simpanan anda, mari lindungi masa depan anda dengan perlindungan insurans kesihatan, lawati laman web Qoala untuk maklumat lanjut. Qoala adalah platform perbandingan dan pembaharuan insurans terkemuka di Malaysia, menawarkan jaminan proses pembelian insurans yang mudah, selamat, dan cepat.

Kongsi:
About Writer
Syazwani Yahya
Seorang graduan dalam bidang pelancongan, kini mencabar diri menjadi penulis kandungan untuk mendidik masyarakat tentang insurans dan kewangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related by Category
Dimiliki oleh Qoala Technology Sdn Bhd © 2024 Pesan by Qoala Hak Cipta Terpelihara.
Malaysia Country +60