Cara Ambil Lesen Kereta, Lesen Motor & Ujian Komputer Lesen Memandu

Kali terakhir diperbaharui Aug 8, 2022 oleh Shafiq Wahab
Cara Ambil Lesen Kereta, Lesen Motor & Ujian Komputer Lesen Memandu

Di Malaysia, pengguna jalan raya yang ingin menggunakan kenderaan di atas jalan raya wajib lulus ujian memandu. Ujian memandu merujuk kepada proses mendapatkan lesen memandu seperti lesen kereta atau lesen motor bagi membolehkan individu mengendalikan kenderaan bermotor di jalan raya dengan selamat. Pengguna jalan raya yang memandu tanpa lesen dan insurans kereta yang sah adalah salah di sisi undang-undang dan pengguna boleh terdedah kepada risiko seperti kemalangan jalan raya.

Panduan Lengkap Ujian Lesen Memandu bagi Mendapatkan Lesen Kereta dan Lesen Motor di Malaysia

Lesen kereta atau lesen motor merupakan dokumen penting yang perlu ada jika anda ingin menggunakan kenderaan. Tanpa lesen memandu yang sah, anda bukan sahaja boleh dikenakan saman polis malah anda juga boleh membahayakan nyawa anda dan pengguna jalan raya yang lain. Jika anda yang masih belum memiliki lesen memandu dan sedang mempertimbangkan untuk menjalani ujian lesen memandu dan ujian komputer lesen memandu, panduan lengkap ini boleh membantu anda.

1. Syarat Asas untuk Mendapatkan Lesen Kereta, Lesen Motor di Malaysia

Mana-mana individu di Malaysia boleh menjalani kelas memandu bagi mendapatkan lesen memandu dengan syarat melepasi kelayakan asas yang ditetapkan oleh pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ):

 • Kelayakan umur;
 • Tahap kesihatan bakal pemandu – sihat tubuh badan;
 • Boleh melihat dengan baik sehingga jarak sekurang-kurangnya 23 meter;
 • Tidak buta warna;
 • Mampu memahami peraturan dan undang-undang jalan raya di Malaysia

Untuk kelayakan umur, setiap individu yang ingin mendapatkan lesen memandu perlu melepasi kriteria minimum yang ditetapkan bergantung pada jenis dan kelas lesen memandu seperti berikut:

 • 16 tahun dan ke atas – Lesen motor kelas A, B2, B penuh atau C;
 • 17 tahun dan ke atas – Lesen kereta kelas D atau DA
 • 21 tahun dan ke atas – Lesen memandu kelas E hingga kelas I (memiliki lesen CDL yang sah).

Bagi calon kelainan upaya (OKU) yang ingin mendapatkan lesen memandu, individu tersebut perlu mendapatkan borang pemeriksaan kesihatan daripada mana-mana cawangan JPJ berdekatan. Calon juga perlu mendapatkan pengesahan layak memandu atau menunggang daripada Pegawai Perubatan di mana-mana Klinik Kesihatan atau Hospital Kerajaan.

Calon bukan warganegara atau penduduk tetap yang ingin mendapatkan lesen kereta atau motor di Malaysia pula perlu memiliki pasport dan visa pelawat yang sah bagi tempoh sekurang-kurangnya satu bulan.

2. Jenis dan Kelas Lesen Memandu di Malaysia

Jenis lesen memandu dan kelas lesen memandu di Malaysia ditetapkan berdasarkan tahap kelayakan pemandu serta jenis kenderaan. Berikut lima jenis lesen memandu berdasarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia untuk panduan anda:

i. Learner Driving License (LDL)

Lesen L kereta membolehkan individu belajar memandu di bawah pengawasan jurulatih berpengalaman. Lesen L kereta (atau lesen L motor) perlu diperbaharui setiap tiga atau 6 bulan jika masih belum mengambil atau masih belum lulus ujian JPJ. Meskipun begitu, tempoh lesen L kereta sah selama dua tahun bermula tarikh ia dikeluarkan. Jika lesen L telah tamat tempoh 2 tahun, anda perlu mengulangi semula proses daripada awal untuk mendapatkan lesen memandu.

ii. Probationary Driving License (PDL)

Pemandu baharu yang telah lulus ujian dan prosedur pembelajaran institut memandu boleh buat lesen P di JPJ. Lesen ini sah untuk tempoh dua tahun.

iii. Competent Driving License (CDL)

Ia merujuk pada lesen memandu penuh yang diberikan kepada pemandu setelah tamat tempoh percubaan (lesen P) selama dua tahun.

iv. Vocational Driving License (VDL)

Lesen memandu khas yang dikeluarkan untuk pemandu kenderaan komersial seperti lori dan bas. Lesen ini dikeluarkan secara bersama oleh Jabatan Pengangkutan Jalan dan Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP).

v. International Driving Permit (IDP)

Lesen jenis ini membolehkan warganegara Malaysia memandu kenderaan di luar negara. Namun begitu, Permohonan Permit Memandu Antarabangsa perlu dibuat terlebih dahulu di mana-mana pejabat JPJ Negeri atau Cawangan atau di pejabat Persatuan Automobil Malaysia (AAM).

3. Kelas Memandu: Cara Daftar Lesen Memandu Kereta, Motor

Jika anda ingin mendapatkan lesen memandu, berikut merupakan langkah-langkah yang boleh membantu memudahkan urusan anda:

i. Daftar Lesen Memandu

Untuk mendaftar kelas memandu, anda boleh hubungi institut memandu pilihan anda. Pegawai pemasaran akan membantu mendaftarkan atau menjawab segala persoalan anda (jika ada).

ii. Hadiri KPP01 (Kursus Kurikulum Pendidikan Pemandu)

Kursus KPP01 Kelas D atau mana-mana kelas kenderaan biasanya akan diadakan selama enam jam pada hujung minggu. Kelas teori ini dilakukan berasingan bagi setiap kelas lesen. Calon disarankan berpakaian kemas dan sopan semasa menghadiri kursus ini.

iii. Ujian Komputer Lesen Memandu

Setelah selesai KPP01, calon akan menduduki ujian Teori Undang-undang Komputer atau dikenali sebagai Ujian Komputer Memandu. Markah lulus ujian komputer adalah sebanyak 42/50. Jika gagal ujian komputer, calon perlu menduduki ujian ulangan.

Contoh Soalan Ujian Buta Warna Lesen Memandu, Ujian Berkomputer 2022

Anda boleh rujuk contoh soalan ujian komputer lesen memandu seperti berikut. Objektif utama ujian berkomputer ini bagi memastikan calon mempunyai pengetahuan asas berkaitan undang-undang jalan raya, papan tanda dan sebagainya. Sekiranya lulus ujian ini, calon akan menerima lesen L.

Ujian Buta Warna Lesen Memandu 2022

Ujian buta warna ini mengandungi lapan soalan dan perlu dijawab dalam tempoh masa 15 minit sahaja. Anda perlu menjawab kesemua soalan dengan betul bagi mendapatkan markah lulus ujian buta warna. Sekiranya gagal ujian buta warna, calon dinasihatkan untuk ke klinik kerajaan untuk tindakan lanjut.

ujian buta warna lesen memandu 2022

ujian lesen komputer

contoh soalan komputer lesen kereta

iv. Terima Lesen L

Jika lulus ujian komputer, calon akan diberikan Lesen L (Learner Driving License). Tempoh siap Lesen L biasanya dalam tempoh seminggu.

v. Jalani KPP02 – Latihan Litar (Kursus Kurikulum Pendidikan Pemandu)

Ia merujuk pada latihan praktikal dalam litar. Berapa jam kelas memandu? Bagi kelas lesen motor B2/B, ia memakan masa 9.5 jam. Manakala, kelas D/DA pula dilakukan selama 5.5 jam.

Jenis Lesen Ujian Memandu
Lesen Kereta Manual (D)
 1. Rutin pemeriksaan kenderaan (RPK);
 2. Rutin sebelum memandu (RSM);
 3. Rutin selamat (RS);
 4. Pergerakan di selekoh ‘S’;
 5. Pergerakan di selekoh ‘Z’;
 6. Parking sisi;
 7. Pergerakan 3 penjuru.
Lesen Kereta Auto (DA)
 1. Semua di atas;
 2. Tanjakan (Ramp).
Lesen Motor (A, B, B2 dan C)
 1. Pemeriksaan pakaian dan peralatan keselamatan;
 2. Rutin pemeriksaan kenderaan (RPK);
 3. Rutin sebelum menunggang (RSM);
 4. Rutin selamat (RS);
 5. Menunggang di atas titi;
 6. Menunggang rintangan antara kon;
 7. Brek kecemasan;
 8. Menunggang dilaluan tidak rata (termasuk untuk kelas B2);
 9. Membuat pergerakan Angka ‘8’;
 10. Menunggang di selekoh tajam.

vi. Jalani KPP03 – Latihan di Jalan Raya (Kursus Kurikulum Pendidikan Pemandu)

Setelah selesai latihan memandu dalam litar, calon akan menjalani Kursus KPP03. Kursus KPP03 merujuk pada latihan memandu di jalan raya di bawah pengawasan jurulatih berpengalaman selama enam jam (Ujian motor kelas B2 dan B) dan 10 jam KPPO3 kereta (Kelas D dan DA). Borang belajar memandu (SM4) akan dikeluarkan setelah calon selesai menjalani latihan.

Jenis Lesen Ujian Memandu
Lesen Kereta 
 1. Rutin sebelum memandu (RSM);
 2. Rutin selamat (RS);
 3. Memulakan perjalanan;
 4. Memandu di jalan lurus;
 5. Memandu di persimpangan;
 6. Membelok ke kiri dan ke kanan di persimpangan;
 7. Memandu di selekoh;
 8. Memandu di bulatan atau laluan susur;
 9. Memandu di kawasan sekolah, perumahan dan lain-lain.
Lesen Motor
 1. Pemeriksaan pakaian dan peralatan keselamatan;
 2. Rutin pemeriksaan kenderaan (RPK);
 3. Rutin sebelum menunggang (RSM);
 4. Rutin selamat (RS);
 5. Menunggang di jalan lurus;
 6. Menunggang di persimpangan;
 7. Menunggang di selekoh;
 8. Menunggang di bulatan atau laluan susur;
 9. Berhenti.

vii. Ujian QTI

Ia merujuk pada ujian dalaman yang dilakukan oleh institut memandu. Calon perlu menduduki Praujian sebelum menjalani Ujian Praktikal JPJ. Jika lulus, calon akan dibenarkan untuk menduduki Ujian Praktikal JPJ.

viii. Ujian Praktikal JPJ – Ujian Bahagian 2 dan 3

Calon yang lulus Ujian QTI akan menduduki Ujian Praktikal JPJ atau dikenali sebagai JPJ test/ujian JPJ. Calon yang lulus Ujian Praktikal JPJ atau Ujian Memandu JPJ akan layak mendapat lesen memandu P. Manakala, calon yang gagal perlu menduduki semula ujian ulangan.

ix. Terima Lesen Kereta atau Lesen Motor

Lesen akan diproses dan dikeluarkan oleh pihak JPJ kepada calon yang lulus.

lesen kereta: ujian komputer lesen memandu

4. Ujian Memandu: Harga Lesen Kereta dan Lesen Motor 2022

Secara asasnya, harga lesen memandu adalah berbeza-beza bergantung pada lokasi. Namun begitu, ia tertakluk pada harga siling yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Pelesenan Institut Memandu (JKPIM) di bawah pengurusan Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ). Penetapan harga siling ini bertujuan untuk memastikan kadar harga selari di setiap negeri dan membantu pengguna mendapatkan lesen kereta atau lesen motor pada harga yang berpatutan.

Kategori Kelas Lesen Harga Lesen
Lesen Motor B2 RM350 hingga RM450
B RM900 hingga RM1,100
Lesen Kereta Manual D RM1,150 hingga RM1,300
Lesen Kereta Auto DA RM1,250 hingga RM1,500

Makluman: Harga lesen kereta dan motor yang dipaparkan adalah anggaran sahaja. Sebarang perubahan pada harga adalah tertakluk pada perkhidmatan tambahan lain yang ditawarkan oleh Institut Memandu.

Bagi kelas lesen memandu pula, ia ditetapkan berdasarkan jenis dan kapasiti kenderaan. Berikut senarai lengkap kelas lesen kenderaan seperti yang ditetapkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia untuk panduan anda:

Kelas Kenderaan Keterangan
A Kenderaan Orang Cacat (Motosikal) dengan berat tanpa muatan tidak melebihi 450kg
A1 Kenderaan Orang Cacat (Motokar) dengan berat tanpa muatan tidak melebihi 3500kg
B Motosikal (Perseorangan) – melebihi 500cc
B1 Motosikal (Perseorangan) – tidak melebihi 500cc
B2 Motosikal tidak melebihi 250cc
C Motosikal Tiga Roda
D Motokar – berat tanpa muatan tidak melebihi 3500kg
DA Motor Tanpa Pedal Klac – berat tanpa muatan tidak melebihi 3500kg
E Motokar Berat – berat tanpa muatan melebihi 7500kg
E1 Motokar Berat – berat tanpa muatan tidak melebihi 7500kg
E2 Motokar Berat – berat tanpa muatan tidak melebihi 5000kg
F Traktor/Jentera Bergerak Ringan (Beroda) – berat tanpa muatan tidak melebihi 5000kg
G Traktor/Jentera Bergerak Ringan (Berantai) – berat tanpa muatan tidak melebihi 5000kg
H Traktor/Jentera Bergerak Berat (Beroda) – berat tanpa muatan melebihi 5000kg
I Traktor/Jentera Bergerak Berat (Berantai) – berat tanpa muatan melebihi 5000kg
M Hukuman Mahkamah

Selain itu, sekiranya anda sedang mencari insurans kereta terbaik atau insurans motor yang sesuai dengan keperluan anda, layari laman web Qoala untuk info lanjut. Qoala menyediakan pelbagai pilihan insurance kenderaan untuk memudahkan anda lakukan perbandingan sebelum perbaharui insurans pilihan. Dapatkan sebut harga insurans percuma di Qoala hari ini dan renew insurans kereta atau motosikal anda dengan cepat, mudah dan pantas.

Kongsi:
About Writer
Nadhirah Rashid
Penulis sepenuh masa yang berpengalaman menulis dalam pelbagai bidang antaranya politik, fesyen, dan kewangan.

One comment

 1. Salam, saya nak tanya cik..
  Adakah JPJ mengadakan program ujian memandu untuk warga emas (B2 motorsikal)
  Saya perlukan segera, sebab nak ke London bermotosikal.saya pemegang LDL B2.
  Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related by Category
Dimiliki oleh Qoala Technology Sdn Bhd © 2022 Pesan by Qoala Hak Cipta Terpelihara.
Malaysia Country +60