Serangan Panik: Cara Atasi Dan Rawatan Serangan Panik

Kali terakhir diperbaharui Jul 27, 2023 oleh Shafiq Wahab
Serangan Panik: Cara Atasi Dan Rawatan Serangan Panik

Serangan panik adalah satu istilah yang asing bagi ramai orang. Namun, ianya sebenarnya sering terjadi tanpa disedari. Pernah tak anda mengalami sebuah situasi dimana jantung tiba-tiba berdegup laju dan kemudian bernafas laju, rasa resah dan takut secara tiba-tiba? Qoala hari ini akan berkongsikan maklumat dan informasi berkenaan panic attack.

Apakah Itu Serangan Panik? 

Serangan panik atau panic attack adalah satu situasi ketakutan yang kuat yang menyebabkan tindak balas fizikal teruk apabila tidak terdapat sebarang bahaya atau sebab yang jelas. Mungkin ada dalam kalangan kita mengalami panic attack yang menyebabkan jantung berdegup laju, sesak nafas dan badan berpeluh secara tiba-tiba dan pesakit berasa seolah-olah sudah mahu mati.

Ramai individu hanya mengalami sekali atau dua kali panic attack dalam kehidupan mereka dan masalah tersebut akan hilang jika individu tersebut tidak lagi berada dalam keadaan tekanan. 

Namun, sekiranya seseorang individu mengalami panic attack secara berulang, tidak dijangka dan menghabiskan tempoh masa yang lama dalam ketakutan berterusan mengenai serangan lain, anda mungkin mempunyai keadaan yang dipanggil gangguan panik.

Walaupun serangan panik itu sendiri bukanlah satu keadaan mengancam nyawa, ia boleh menjadi sangat menakutkan dan menjejaskan kualiti kehidupan anda. Tetapi rawatan yang tersedia boleh menjadi sangat berkesan untuk menangani keadaan panic attack ini.

Simptom-simptom Serangan Panik

Kebiasaannya, serangan panik boleh berlaku secara tiba-tiba tanpa amaran. Keadaan ini boleh menyerang pada bila-bila masa – apabila anda memandu kereta, di pusat membeli-belah, ketika sedang tidur nyenyak atau semasa mesyuarat perniagaan. Anda mungkin mengalami panic attack sekali-sekala atau mungkin juga berlaku dengan kerap.

serangan panik

Serangan panik mempunyai pelbagai variasi, tetapi simptom-simptom biasanya memuncak dalam masa beberapa minit. Anda mungkin akan berasa penat dan lelah selepas panic attack berkurangan. Serangan panik biasanya memiliki beberapa simptom seperti berikut:

 • Rasa seperti bahaya akan datang
 • Takut kehilangan kawalan atau kematian
 • Kadar denyutan jantung yang cepat dan berdebar
 • Berpeluh
 • Bergetar atau menggigil
 • Sesak nafas atau rasa ketat di kerongkong anda
 • Kesejukan
 • Rasa panas
 • Loya
 • Kejang perut
 • Sakit dada
 • Sakit kepala
 • Pening kepala atau rasa hendak pengsan
 • Rasa kebas atau kesemutan
 • Rasa terpisah

Punca-punca Serangan Panik

Sebenarnya, tiada istilah yang tetap tentang apa yang menyebabkan panic attack, tapi faktor-faktor berikut mungkin memainkan peranan sekiranya seseorang individu mengalami panic attack secara berulang.

 • Genetik
 • Tekanan utama
 • Perangai yang lebih sensitif terhadap tekanan atau terdedah kepada emosi negatif
 • Perubahan tertentu dalam cara bahagian fungsi otak

Serangan panik ini boleh berlaku secara tiba-tiba tanpa sebarang amaran. Ia biasanya dicetuskan oleh situasi tertentu. Beberapa kajian mengatakan bahawa tindak balas semula jadi tubuh anda terhadap sesuatu perkara yang bahaya, mempengaruhi serangan panik.

Contohnya, sekiranya ada seekor anjing datang mengejar anda, tubuh badan akan secara automatik akan bertindak balas secara semula jadi. Kadar denyutan jantung dan pernafasan anda akan bertambah kerana tubuh anda menyiapkan diri untuk keadaan yang mengancam nyawa. Banyak reaksi yang sama berlaku dalam panic attack. 

Tetapi ia tidak diketahui mengapa panic attack berlaku apabila tiada bahaya yang jelas hadir. Faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko untuk mengalami panic attack atau gangguan panik termasuklah:

 • Sejarah serangan panik atau gangguan panik dalam keluarga
 • Tekanan kehidupan utama, seperti kematian atau penyakit serius yang dialami oleh individu tersayang
 • Kejadian traumatik, seperti serangan seksual atau kemalangan serius
 • Perubahan besar dalam hidup anda, seperti perceraian atau penambahan anak
 • Pengambilan kafein yang berlebihan atau merokok
 • Sejarah serangan fizikal atau seksual semasa zaman kanak-kanak

Pengalaman Serangan Panik

Tidak ada angin, tidak ada ribut. Tiba-tiba jantung berdegup kencang, timbul rasa takut dan gelisah. 

Itulah yang dialami oleh ramai pesakit panic attack. Serangan panik boleh berbeza dari segi gejala, intensiti, dan tempoh. Yang terakhir hanya untuk tempoh masa singkat, mencapai puncak dalam masa 10 minit. Tetapi serangan panik boleh terus menjejaskan selepas ia telah berakhir, menyebabkan kegelisahan dan jam kecemasan yang semakin meningkat setelah serangan itu berkurang.

Mengalami serangan panik boleh menjadi pengalaman yang menakutkan untuk ramai orang termasuklah kanak-kanak. Sama seperti orang dewasa yang mengalami gangguan panik, kanak-kanak yang mengalami panic attack adalah rentan terhadap perilaku mengelakkan diri. Apabila ini berlaku, kanak-kanak mula menjauh dari situasi, tempat, dan peristiwa yang dia percaya boleh mencetuskan panic attack.

Ubah Gaya Hidup Untuk Menangani Serangan Panik

Gaya hidup sihat boleh membantu menghadapi panic attack. 

1. Elakkan Rokok, Alkohol dan Kafein

Rokok, alkohol dan juga kafein boleh menimbulkan serangan panik kepada individu yang mudah terdedah. 

2. Bersenam

Bersenam dapat membantu untuk mengelakkan panic attack.

Rawatan Serangan Panik

Jangan risau, ada beberapa cara untuk merawat panic attack. Rawatan yang diberi boleh mengurangkan intensiti dan kekerapan serangan panik anda dan memperbaiki fungsi anda dalam kehidupan seharian. Ini antara rawatan yang disyorkan. 

1. Psikoterapi

Psikoterapi adalah antara rawatan pilihan pertama yang berkesan untuk merawat panic attack. Psikoterapi boleh membantu pesakit memahami serangan panik serta belajar untuk mengatasinya. 

Satu bentuk psikoterapi yang dikenali sebagai terapi tingkah laku kognitif dapat membantu pesakit belajar melalui pengalaman pesakit itu sendiri bahawa gejala panik tidak berbahaya. Semasa sesi terapi, ahli terapi akan membantu pesakit secara beransur-ansur mewujudkan semula simptom serangan panik dengan selamat, dan berulang-ulang. 

Sebaik sahaja sensasi panik fizikal tidak lagi mengancam, serangan-serangan itu akan mula diselesaikan. Rawatan yang berjaya juga dapat membantu pesakit mengatasi ketakutan dari situasi-situasi yang pesakit telah elakkan kerana serangan panik.

2. Ubat-ubatan

Ubat juga boleh membantu mengurangkan gejala yang berkaitan dengan panic attack. Beberapa jenis ubat telah terbukti berkesan dalam menguruskan gejala panic attack termasuklah: 

 • Inhibitor serotonin reuptake terpilih (SSRIs). Secara umumnya ia selamat dengan risiko kesan sampingan serius yang rendah. SSRI antidepresan biasanya disyorkan sebagai ubat pilihan pertama untuk merawat serangan panik. SSRI yang diluluskan oleh Food and Drug Administration (FDA) untuk rawatan gangguan panik termasuk fluoxetine (Prozac), paroxetine (Paxil, Pexeva) dan sertraline (Zoloft)
 • Serotonin dan norepinephrine reuptake inhibitor (SNRIs). Ubat-ubatan ini adalah kelas antidepresan lain. Dadah SNRI yang dipanggil venlafaxine hydrochloride (Effexor XR) diluluskan oleh FDA untuk rawatan gangguan panik
 • Benzodiazepines yang diluluskan oleh FDA untuk rawatan gangguan panik termasuk alprazolam (Xanax) dan clonazepam (Klonopin). Jika anda mencari penjagaan di dalam bilik kecemasan untuk panic attack, anda mungkin diberi benzodiazepine untuk membantu menghentikan serangan. Benzodiazepin biasanya digunakan hanya dalam jangka masa pendek. Memandangkan ubat ini boleh membentuk satu tabiat, ubat-ubatan ini bukan pilihan yang baik jika anda mempunyai masalah dengan penyalahgunaan alkohol atau dadah. Ubat ini juga boleh berinteraksi dengan ubat lain, dan menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya.

Apa Yang Perlu Dibuat Apabila Serangan Panik Tiba-tiba Berlaku?

Sekiranya anda mengalami kegelisahan atau panic attack, cubalah perkara-perkara berikut:

 1. Tarik nafas dalam-dalam perlahan: Apabila anda merasakan nafas semakin cepat, fokuskan perhatian anda pada pernafasan setiap kali menghirup dan menghembuskan nafas.
 2. Akui dan terima apa yang sedang dialami: Sekiranya anda pernah mengalami kegelisahan atau panic attack, anda tahu bahawa ia boleh jadi sangat menakutkan. Ingatkan diri sendiri bahawa gejala ini akan berlalu dan akan baik-baik saja.
 3. Practice awareness: Intervensi berdasarkan kesedaran semakin banyak digunakan untuk merawat kegelisahan dan gangguan panik. Kesedaran adalah teknik yang dapat menolong anda meletakkan pemikiran pada masa sekarang. Anda boleh mempraktikkan tumpuan dengan memerhatikan fikiran dan sensasi secara aktif tanpa bertindak balas terhadapnya.
 4. Gunakan relaxation techniques: Teknik ini merangkumi guided imaging, aromaterapi, dan relaksasi otot. Sekiranya anda mengalami gejala kegelisahan atau panic attack, cubalah lakukan perkara-perkara yang dapat menenangkan. Tutup mata, mandi, atau gunakan pewangi lavender, yang memberi kesan santai.

Apa Beza Serangan Panik dengan Anxiety (Kegelisahan)?

Gejala-gejala anxiety sering dikaitkan dengan banyak keadaan kesihatan mental, termasuklah trauma obsesif-kompulsif. Manakala, sementara panic attack mempengaruhi mereka yang mengalami gangguan panik.

panic attack biasanya berlaku secara tiba-tiba dan melibatkan rasa ketakutan yang kuat. Ia juga sering diikuti dengan gejala fizikal iaitu degupan jantung yang laju, sesak nafas dan rasa mual. 

Apa yang membahayakan adalah, panic attack ini boleh berlaku tanpa sebarang amaran yang  jelas. Serangan ini boleh disebabkan oleh tekanan luar seperti fobia. Ia juga boleh berlaku pada sesiapa sahaja. 

Serangan anxiety atau serangan kegelisahan pula adalah dikategorikan sebagai gangguan psikiatri biasa. Antara gejala kegelisahan yang dapat dikenal pasti termasuklah kebimbangan, tertekan, dan takut.

Kebimbangan biasanya berkaitan dengan jangkaan situasi, pengalaman, atau peristiwa yang membuatkan seseorang tertekan. Ia juga mungkin berlaku secara berperingkat.

Perbezaan Gejala dan Simptom Serangan Panik dengan Anxiety

Serangan Panik Serangan Anxiety
Simptom Simptom panik akan cenderung memuncak setelah 10 minit, kemudian secara beransur-ansur akan mereda.

Namun, beberapa serangan ini dapat terjadi secara berturut-turut, menjadikannya berlangsung lebih lama.

Simptom turut boleh menjadi lebih jelas dalam beberapa minit atau jam. Namun, kesannya tidak sekuat panic attack.
Gejala
 • Degupan jantung laju atau berdegup kencang
 • Sakit dada
 • Pening
 • Menggigil
 • Loya
 • Rasa kebas di hujung kaki
 • Gementar
 • Sesak nafas
 • Sakit perut
 • Berpeluh
 • Perasaan seakan tersedak
 • Mudah terkejut
 • Sakit dada
 • Pening
 • Mulut kering
 • Keletihan
 • Ketakutan
 • Mudah marah
 • Kehilangan tumpuan
 • Sakit otot
 • Rasa kebas di hujung kaki
 • Degupan jantung yang cepat
 • Kegelisahan
 • Sesak nafas
 • Gangguan tidur
 • Perasaan seakan tersedak
 • Risau dan susah hati

Oleh kerana gejala kedua-dua serangan ini hampir serupa, dan boleh jadi mengelirukan, ramai cenderung untuk sukar untuk membezakan antara panic attack dan juga serangan anxiety. Ini beberapa tip yang dapat membantu anda untuk membezakan kedua-dua serangan tersebut. 

Serangan panik biasanya berlaku tanpa pencetus. Manakala, kegelisahan adalah tindak balas terhadap tekanan atau ancaman yang dirasakan. Selain itu, panic attack muncul secara tiba-tiba, sementara kegelisahan menjadi lebih kuat secara beransur-ansur dalam beberapa minit, jam, atau hari.

Panic attack juga biasanya mereda setelah beberapa minit, sementara gejala kegelisahan dapat berlaku dalam jangka masa yang panjang.

Serangan Panik atau Serangan Jantung?

Jantung adalah organ yang paling penting dalam badan. Tanggungjawabnya merangkumi penghantaran oksigen dan nutrien dengan mengepam darah ke seluruh badan kita. Oleh itu, masalah yang timbul di hati boleh menjadi sangat membimbangkan. Walaupun sebahagian daripada simptom panic attack dan serangan jantung serupa, mengetahui perbezaan antara keduanya berpotensi menyelamatkan nyawa anda.

Panic attack sangat sinonim dengan degupan jantung yang laju. Namun, ini adalah perbezaan kedua-dua serangan itu.

Gejala Serangan panik Gejala Serangan Jantung
 • Perasaan bahaya, tersedak, atau hilang kawalan
 • Sakit kepala, pening, atauringan kepala
 • Perubahan suhu secara tiba-tiba, kedinginan / panas terik
 • Sesak nafas
 • Lumba hati berdebar-debar
 • Loya
 • Mati rasa atau kesemutan
 • Sakit dada
 • Berpeluh
 • Gegaran atau gementar
 • Sakit dada
 • Tekanan dan kesakitan di bahu, rahang, leher, atau lengan
 • Keletihan tiba-tiba
 • Loya
 • Sesak nafas

Selain itu, sekiranya anda ingin mendapatkan insurans kesihatan terbaik, lawati laman web Qoala untuk info lanjut. Qoala menyediakan rangkaian produk insurans perubatan dan kesihatan daripada beberapa syarikat insurans terbaik dan popular di Malaysia dengan jaminan proses yang mudah, pantas dan selamat. Selain itu, anda juga boleh dapatkan insurans kereta, insurans motor dan juga insurans rumah di Qoala!

Kongsi:
About Writer
Nadhirah Rashid
Penulis sepenuh masa yang berpengalaman menulis dalam pelbagai bidang antaranya politik, fesyen, dan kewangan.

One comment

 1. terima kasih diatas perkongsian ., saya diantara pesakit panic attack sedikit sebanyak saya mendapat ilmu yang sangat manfaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related by Category
Dimiliki oleh Qoala Technology Sdn Bhd © 2024 Pesan by Qoala Hak Cipta Terpelihara.
Malaysia Country +60