5 Sebab Perlu Beli Insurans Perjalanan ke Luar Negara

Kali terakhir diperbaharui Jun 19, 2023 oleh Syazwani Yahya
5 Sebab Perlu Beli Insurans Perjalanan ke Luar Negara

Selain jadual perjalanan, lokasi yang ingin dilawati dan penginapan, ada perkara penting yang perlu anda pertimbangkan sebelum travel ke luar negara iaitu insurans perjalanan. Meskipun ia nampak remeh, kebanyakan percutian yang dirancang tidak selalunya berjalan lancar seperti yang dirancang. Ada kemungkinan berlaku situasi luar kawalan seperti penerbangan dibatalkan, bagasi hilang, sakit teruk atau paling membimbangkan kemalangan semasa berada di luar negara.

5 Kepentingan Insurans Perjalanan Wajib Tahu untuk Cuti dengan Tenang

Apa maksud insurans perjalanan atau travel insurance? Insurans perjalanan ialah polisi insurans yang menawarkan pampasan kewangan sekiranya berlaku peristiwa yang tidak dijangka yang berkemungkinan boleh mempengaruhi pelan percutian anda seperti kemalangan dan sebagainya. Artikel ini akan membantu anda memahami aspek penting berkaitan insuran perjalanan ke luar negara untuk mengelakkan percutian idaman anda bersama keluarga atau rakan-rakan menjadi tidak seperti yang diimpikan.

1. Penerbangan Tertunda

Kebanyakan daripada anda mungkin pernah berdepan situasi penerbangan tertunda atau flight delay semasa bercuti. Walaupun ia merupakan sesuatu situasi yang biasa, ia bukanlah pengalaman percutian yang diinginkan. Jika anda memiliki insurans perjalanan ke luar negara, anda layak mendapat pampasan sekiranya berlaku kelewatan dalam jadual penerbangan disebabkan oleh masalah tertentu seperti isu mekanikal, penyelenggaraan pesawat atau faktor cuaca.

Sesetengah syarikat insurans menawarkan proses tuntutan insurans secara automatik bagi memudahkan urusan. Meskipun pampasan yang mungkin diterima tidak setimpal dengan masa yang terbuang, ia sekurang-kurangnya dapat menampung kos perbelanjaan tambahan yang digunakan untuk membeli makanan, buku dan sebagainya semasa dalam tempoh menunggu.

Namun begitu, jika anda terlepas flight disebab kesilapan atau kecuaian sendiri, ia tidak tertakluk dalam perlindungan insurans perjalanan anda. Anda disarankan untuk merancang perjalanan anda dengan baik untuk mengelakkan anda berdepan situasi sebegini.

2. Beg Bagasi Hilang, Lewat Sampai

Proses menunggu bagasi selepas perjalanan jauh yang memakan masa yang lama boleh menambahkan penat anda. Ia menjadi semakin menjengkelkan lebih-lebih lagi jika anda menyedari beg bagasi anda hilang atau sampai lewat tidak seperti yang direncanakan. Meskipun kebarangkalian situasi sebegini berlaku amat tipis, ia tidak bermaksud anda perlu menidakkan kebarangkalian masalah ini boleh berlaku.

Meskipun secara asasnya anda boleh claim bag bagasi hilang atau lewat sampai daripada syarikat penerbangan, ini tidak bermaksud anda tidak perlu mendapatkan insuran perjalanan ke luar negara. Ini kerana, proses tuntutan daripada syarikat penerbangan biasanya memakan masa yang lama dan proses tuntutan yang perlu dilakukan tidak semudah proses tuntutan dengan syarikat insurans.

Oleh sebab itu, anda perlu mendapatkan insurans perjalanan. Sekurang-kurangnya, ia dapat meminimumkan impak kepada anda sekiranya bagasi anda rosak, hilang atau lewat sampai.

3. Kecemasan Perubatan

Situasi kecemasan seperti kemalangan kereta, jatuh sakit secara tiba-tiba merupakan perkara yang ingin dielakkan semasa bercuti. Perbelanjaan berkaitan perubatan di luar negara selalunya lebih tinggi berbanding dalam negara. Dengan memiliki insurans perjalanan, ia sedikit sebanyak boleh menampung sebarang kos rawatan di luar negara seperti kos konsultasi, yuran bilik, caj diagnostik dan sebarang perbelanjaan lain yang timbul akibat kemasukan ke hospital.

Selain itu, sekiranya anda ditakdirkan untuk meninggal dunia ketika berada di luar negara, pelan perlindungan insurans perjalanan membolehkan ahli keluarga anda untuk membuat tuntutan khairat kematian dengan mudah tanpa proses yang rumit. Anda mungkin sedia maklum bahawa proses bawa pulang jenazah ke tanah air bukanlah senang – ia melibatkan proses yang sedikit rumit dan boleh memakan kos yang tinggi.

Dengan adanya insuran melancong luar negara, ia boleh memudahkan urusan keluarga anda membuat tuntutan sekiranya berlaku kematian.

Insuran Perjalanan vs Insurans Perubatan

Mungkin anda berpendapat yang anda tidak lagi perlu membeli polisi perlindungan tambahan seperti insurans perjalanan sebelum melancong ke luar negara sekiranya sudah memiliki insurans perubatan atau medical card peribadi. Secara asasnya, insurans perubatan dan insurans perjalanan merupakan dua perkara yang berbeza.

Walaupun insurans peribadi melindungi beberapa aspek seperti tuntutan khairat kematian, kecederaan dan sebagainya, ia tidak merangkumi beberapa aspek lain atau risiko berkaitan perjalanan anda seperti kehilangan bagasi, penerbangan terbatal atau berlaku kemalangan di tempat melancong.

Dalam erti kata lain, insurans perubatan hanya melindungi anda sekiranya berlaku kecemasan kesihatan di dalam negara. Insurans perjalanan pula bertindak sebagai perlindungan tambahan sekiranya berlaku sebarang risiko seperti kemalangan atau kecederaan sepanjang anda berada di luar negara yang memerlukan rawatan di hospital.

4. Dokumen Penting, Duit atau Pasport Hilang

Malang tidak berbau. Meskipun sudah berhati-hati dan langkah berjaga-jaga telah diambil, ada potensi insiden kecurian atau kehilangan barangan peribadi seperti telefon bimbit, kad kredit atau debit, wang atau dalam kes paling buruk, pasport anda terutamanya di kawasan tumpuan pelancong. Situasi-situasi sebegini boleh berlaku sama ada berpunca daripada kecuaian seperti tersalah letak, tertinggal atau dicuri oleh penyeluk saku.

Dengan memiliki insurans perjalanan, kerugian akibat situasi sebegini boleh diminimumkan. Meskipun insurans perjalanan tidak menjamin keselamatan barang yang anda miliki 100 peratus, ia sekurang-kurangnya boleh mengurangkan risiko kerugian sekiranya barangan hilang atau dicuri. Bagi kes kehilangan pasport misalnya, polisi insurans perjalanan boleh membantu anda dari segi kewangan semasa dalam proses mendapatkan permit perjalanan sementara, menampung sebarang kerugian (yang mungkin berlaku) sekali gus menjamin perjalanan pulang anda ke tanah air dengan selamat.

Biasanya, kos-kos seperti kos pengangkutan ke pejabat kedutaan, kos panggilan telefon ke negara asal, pencetakan sebarang dokumen penting termasuk penginapan sepanjang proses mendapatkan permit sementara sehingga selesai akan ditanggung oleh syarikat insurans. Tetapi perlu diingat, syarikat insurans berhak untuk menolak tuntutan apabila kejadian barang hilang berlaku disebabkan kecuaian sendiri.

Sebagai contoh, insurans perjalanan tidak akan menerima tuntutan sekiranya telefon bimbit anda hilang kerana anda tertinggal di atas meja di restoran lalu diambil oleh orang lain. Ini bermaksud, dengan adanya insurans perjalanan bukan bermakna anda boleh bersikap sambil lewa.

Langkah Mudah Jika Pasport Hilang Semasa Melancong di Luar Negara

Berikut langkah-langkah yang perlu diambil sekiranya anda berdepan situasi pasport hilang dan ingin mendapatkan permit perjalanan sementara untuk pulang ke tanah air:

   1.  Laporkan insiden kepada pihak polis serta-merta;
   2. Pergi ke Kedutaan Malaysia yang berhampiran dan buat permohonan mendapatkan permit perjalanan sementara;
   3. Dokumen-dokumen seperti sijil kelahiran, laporan polis, kad pengenalan merupakan antara dokumen yang mungkin diperlukan;
   4. Biasanya, proses mendapatkan permit ini biasanya memakan masa selama tiga sehingga lima hari. Ini bermaksud, anda perlu menyambung tempoh penginapan anda sementara menunggu permit siap;
   5. Setelah selesai, anda boleh pulang ke tanah air. Segera gantikan pasport baru untuk mengelakkan sebarang masalah lain setelah tiba di tanah air.

5. Pembatalan Secara Tiba-tiba

Merancang perjalanan dan terpaksa membatalkannya pada saat akhir atas faktor-faktor tertentu boleh menyebabkan kekecewaan dan anda perlu menanggung semua kerugian melainkan anda telah dilindungi dengan insurans perjalanan. Sebagai contoh, jika rakan perjalanan anda atau anda tiba-tiba jatuh sakit pada hari perjalanan, anda mungkin layak mendapat bayaran balik untuk semua perbelanjaan yang telah anda keluarkan untuk menempah tiket penerbangan dan tempahan hotel.

insurans perjalanan terbaik di Malaysia

Cara Pilih Pelan Insurans Perjalanan Terbaik dan Komprehensif

Banyak perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli insuran perjalanan ke luar negara yang sesuai dengan keperluan dan bajet anda. Berikut beberapa faktor yang perlu dititikberatkan sebelum beli insurans perjalanan:

 1. Bandingkan polisi dan ambil perlindungan yang diperlukan sesuai dengan bajet anda;
 2. Fahami istilah insurans dalam polisi insurans dengan teliti untuk mengelakkan salah faham – sesetengah syarikat insurans menawarkan polisi perlindungan yang berbeza bergantung pada polisi syarikat;
 3. Pastikan syarikat insurans yang dipilih mempunyai rangkaian kerjasama asing di luar negara yang baik. Ini bagi memudahkan bantuan diberikan sekiranya berlaku apa-apa perkara atau situasi tidak diingini;
 4. Pilih syarikat insurans yang menawarkan atau menyediakan khidmat bantuan kecemasan 24/7. Ini kerana, kemalangan atau situasi luar jangka boleh berlaku pada bila-bila masa;
 5. Kenal pasti perkara-perkara yang termasuk dalam perlindungan dan boleh dituntut. Ini penting supaya tidak berlaku perselisihan faham yang merugikan anda.

Elakkan percutian yang dirancang menjadi pengalaman pahit yang sukar dilupakan. Anda disarankan untuk mendapatkan insurans perjalanan bagi mengelakkan kemalangan atau kecelakaan semasa berada di luar negara menjadi mimpi buruk bagi anda.

Selain itu, sekiranya anda sedang mencari insurans terbaik online, layari laman web Qoala untuk info lanjut. Qoala menyediakan rangkaian insurans daripada insurans kereta, insurans motor dan insurans kesihatan dan insurans nyawa daripada pelbagai syarikat insurans terbaik di Malaysia. Dengan hanya beberapa langkah mudah, anda boleh beli atau renew insurans yang sesuai mengikut keperluan dan bajet anda.

Kongsi:
About Writer
Shafiq Wahab
Seorang penterjemah dan penulis berpengalaman, kini berazam untuk membantu rakyat Malaysia menjadi lebih sedar dan berpengetahuan tentang kewangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related by Category
Dimiliki oleh Qoala Technology Sdn Bhd © 2024 Pesan by Qoala Hak Cipta Terpelihara.
Malaysia Country +60