Temperature Kereta Naik: Apa Perlu Korang Buat Kalau Enjin Kereta Tiba-tiba Overheat?

Kali terakhir diperbaharui Sep 7, 2022 oleh Hariz Hafiz
Temperature Kereta Naik: Apa Perlu Korang Buat Kalau Enjin Kereta Tiba-tiba Overheat?

Bila cuti panjang, perkara yang paling best untuk dilakukan semestinya roadtrip bersama keluarga atau kawan-kawan. Tapi, korang pernah tak berdepan situasi tengah excited nak bercuti, tiba-tiba temperature kereta naik semasa sedang memandu? Mesti panik, kan? Bertambah panik kalau tiba-tiba enjin depan berasap sama. Dalam artikel ni, Qoala nak share dengan korang apa sebab temperature kereta naik, dan apa perlu buat jika temperature kereta naik untuk panduan korang.

Kenapa Temperature Kereta Naik? 5 Punca Temperature Kereta Naik

Korang tahu tak ada banyak faktor atau sebab yang boleh buat temperature kereta korang naik. Namun biasanya, enjin kereta overheat berlaku disebabkan oleh kerosakan atau masalah pada enjin kereta atau komponen sistem penyejukan. Bagi korang yang mungkin tidak tahu sebab masalah ini, Qoala senaraikan lima (5) sebab kereta korang hadapi masalah temperature naik untuk rujukan korang:

1. Kipas Radiator Rosak

Secara amnya, kipas radiator berfungsi mengawal suhu enjin dan digerakkan oleh motor elektrik. Kerosakan pada motor ini boleh menyebabkan suhu kereta naik dan enjin menjadi terlalu panas. Biasanya, korang akan menyedari kereta korang menghadapi masalah enjin kereta overheat atau temperature kereta naik bila berhenti atau semasa korang memandu dalam trafik yang tinggi. Aliran udara persekitaran yang terhad secara tidak langsung menyebabkan suhu kereta meningkat. Namun begitu, suhu enjin kembali normal apabila kereta korang bergerak laju kerana aliran udara dari luar kini boleh memasuki ruang enjin melalui sirip radiator. Kerosakan kipas berlaku disebabkan oleh beberapa faktor antaranya fius terbakar atau masalah pada sistem pendawaian kipas radiator.

2. Air Coolant Bocor, Air Radiator Kering

Kereta korang biasanya dilengkapi dengan sistem penyejukan – sistem penyejukan yang bocor, rosak atau tersumbat boleh mengganggu sistem kereta untuk mengekalkan suhu enjin pada paras normal dan menyerap haba panas daripada enjin. Sekiranya korang abaikan masalah ini, suhu enjin akan meningkat dan menyebabkan enjin kereta overheat. Biasanya, masalah air radiator kering berpunca daripada radiator bocor, head gasket bocor atau penutup radiator yang telah rosak atau haus.

3. Water Pump Rosak, Tidak Berfungsi dengan Baik

Fungsi water pump kereta adalah untuk mengalirkan air coolant ke seluruh bahagian enjin. Jika air coolant terlalu kotor atau terlalu banyak endapan terkumpul, ia boleh menghalang kitaran air coolant daripada bergerak melalui pam sekali gus menyebabkan enjin menjadi terlalu panas. Bagi korang yang tak tahu, tanda water pump kereta rosak boleh dikenal pasti melalui meter temperature yang tinggi dan melepasi paras normal.

4. Thermostat Kereta Rosak

Selain itu, masalah peningkatan suhu enjin juga boleh berlaku disebabkan kerosakan thermostat kereta. Thermostat secara amnya berfungsi mengawal aliran air coolant yang melalui enjin. Thermostat kereta rosak boleh menjejaskan aliran air coolant, memberi kesan terhadap amaun air coolant yang dialirkan – amaun yang sedikit tidak mencukupi untuk menstabilkan suhu enjin sekali gus mengakibatkan temperature naik.

5. Radiator Kereta Tersumbat

Radiator kereta merupakan salah satu elemen penting dalam enjin kereta. Sekiranya radiator tersumbat atau rosak, ia boleh beri kesan terhadap kitaran air coolant yang berfungsi menyejukkan enjin. Malah, daun kering yang tersumbat pada sirip radiator juga boleh sebabkan enjin kereta overheat kerana suhu sejuk dari luar tidak dapat memasuki ruang enjin.

temperature kereta naik

Apa Yang Korang Perlu Buat Kalau Temperature Kereta Naik Masa Drive?

Kalau korang tengah stuck dalam traffic jammed misalnya dan temperature kereta korang tiba-tiba naik atau ada asap putih keluar dari enjin kereta, korang boleh praktikkan langkah-langkah berikut: 

1. Jangan Gelabah, Kekal Tenang

Sekiranya korang berdepan situasi enjin kereta overheat atau lampu amaran kereta menyala semasa korang sedang memandu – jangan panik. Korang mungkin terdedah kepada risiko kemalangan yang boleh membahayakan nyawa korang dan orang lain sekiranya korang tidak bertenang.

2. Cari Lokasi Selamat untuk Berhenti

Perlahankan kenderaan. Jika selamat, pandu kereta ke bahu jalan dengan berhati-hati. Jangan teruskan pemanduan jika enjin kereta terlalu panas kerana ia boleh menyebabkan risiko kerosakan enjin yang lebih serius, dan korang mungkin perlu keluarkan belanja yang lebih tinggi untuk baiki enjin kereta. Apa yang perlu korang lakukan:

 • Matikan aircond kereta, radio dan sebagainya untuk kurangkan tekanan pada enjin;
 • Buka bonet kereta (jika selamat) untuk tambah baik aliran udara dalam enjin dan mengurangkan haba.

3. Biar Kereta Sejuk Sebelum Buka Bonet

Setelah korang berhenti, tunggu antara 15-20 minit sebelum buka bonet kereta korang. Kalau korang buka bonet serta-merta semasa temperature enjin masih panas, korang terdedah kepada risiko melecur atau tercedera akibat wap atau asap enjin yang panas. Tunggu sehingga situasi selamat sebelum buka bonet kereta.

 • Setelah suhu enjin kembali normal, periksa dan tambah air coolant ke dalam enjin untuk stabilkan suhu enjin;
 • Periksa sama ada terdapat tangki air coolant bocor atau radiator kereta tersumbat yang boleh mengganggu aliran udara;
 • Kebanyakan punca temperature kereta naik adalah disebabkan oleh air coolant bocor atau air coolant kering;
 • Penutup radiator yang longgar juga boleh menjejaskan tekanan udara dalam radiator.

4. Servis Kereta di Bengkel Berdekatan

Bawa kereta korang ke bengkal dengan segera untuk pemeriksaan lanjut. Namun begitu, berhati-hati semasa memandu dan sentiasa perhatikan tokok meter temperature kereta semasa memandu. Sekiranya temperature kereta kembali meningkat, segera berhenti untuk mengelakkan komplikasi yang lebih buruk. Jika perlu, minta bantuan trak tunda daripada pengendali insurans kereta korang untuk membawa kereta korang ke bengkel berdekatan. Biasanya, perkhidmatan trak tunda insurans kereta adalah percuma bergantung pada syarat-syarat tertentu.

Suhu Kereta Naik: Tips Kekalkan Suhu Normal Enjin Kereta

Secara teknikal, temperature kereta normal atau suhu normal enjin kereta adalah di antara 80-90 darjah celsius (°C), bergantung pada tetapan thermostat yang ditetapkan oleh pengeluar kenderaan. Untuk elakkan temperature kereta korang melebihi suhu normal ini, berikut antara tips yang boleh korang praktikkan untuk elakkan kereta korang tiba-tiba rosak di tengah jalan:

 • Periksa paras air coolant secara konsisten sekurang-kurangnya sebulan sekali;
 • Simpan air (botol) di dalam bonet kereta untuk kegunaan korang jika diperlukan;
 • Perhatikan meter temperature kereta dan lampu amaran kereta semasa memandu;
 • Selenggara atau servis kereta secara berkala terutamanya pada bahagian enjin seperti radiator, kipas radiator, hos getah dan sebagainya;
 • Elakkan parking kereta di kawasan terbuka terutamanya semasa cuaca panas terik.

Semoga perkongsian ini boleh membantu korang sekiranya korang berdepan situasi kereta temperature naik dengan tiba-tiba. Enjin kereta terlalu panas merupakan tanda masalah kerosakan kereta yang serius. Pemeriksaan dan penyelenggaraan secara berkala boleh membantu korang mengenal pasti masalah lebih awal, mengelakkan kerosakan dan kos pembaikan yang lebih tinggi. Selain itu, sekiranya korang sedang mencari perlindungan tambahan untuk diri dan insurans kereta yang terbaik dan sesuai untuk korang, layari laman web Qoala untuk info lanjut. Qoala menyediakan rangkaian perkhidmatan insurans untuk keperluan korang daripada insurans kereta, insurans motor dan kereta sehinggalah insurans kesihatan dengan harga yang berpatutan!

Kongsi:
About Writer
Nadhirah Rashid
Penulis sepenuh masa yang berpengalaman menulis dalam pelbagai bidang antaranya politik, fesyen, dan kewangan.

One comment

 1. Apabila speed temperatures naik lebih dari separuh, pastu sy slow down temperatures drop dari separoh. Apa masaalahnya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related by Category
Dimiliki oleh Qoala Technology Sdn Bhd © 2023 Pesan by Qoala Hak Cipta Terpelihara.
Malaysia Country +60

Lindung Diri dan Keluarga dengan Perlindungan Insurans Menyeluruh

X